Regie: Denis Villeneuve | Duur: 91 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

De met droevige hondenogen getooide Jake Gyllenhaal speelt in Enemy een onvervalste dubbelrol. Hij speelt zowel Adam Bell als Anthony Saint Claire. Adam Bell is een uitgebluste docent geschiedenis. Zijn colleges zijn weinig bruisend en ook buiten de schoolmuren is het geen hosanna.

Op een dag (deze scène valt nogal uit de lucht) huurt hij de film Where There’s a Will There’s a Way. De lichamelijke gelijkenis tussen hem en één van de personages in de film beweegt Adam zijn identiteit onder de loep te nemen. Adam Bell herkent in acteur Anthony Saint Claire zijn dubbelganger. Uiterlijk zijn Adam en Anthony elkaars gelijke, maar Anthony’s leven is in meerdere opzichten veel geslaagder. Hij acteerde in een drietal films, kleedt zich keurig en bewoont met zijn zwangere vrouw Helen (Sarah Gadon) een prachtig onderkomen.

Via internet achterhaalt Adam het adres van zijn evenbeeld. Hij belt hem op, maar geraakt in een lastig parket wanneer Helen de telefoon opneemt. Aangezien ook het stemgeluid van de heren identiek is, denkt ze dat Anthony haar voor de gek houdt. Waarmee het hek van de dam is.

Enemy is een fascinerend schouwspel waarin waan en werkelijkheid kiekeboe spelen. Huist Anthony in Adams verbeelding of andersom? Welke plotduiding ook de juiste is, de verwarring belemmert geenszins het kijkgenot. Gyllenhaal acteert subliem. Hij ís Adam, de neurotische docent die vastzit in patronen. Hij ís Anthony, het maatschappelijk geslaagde en zelfingenomen mannetje. Los van elkaar zijn ze gemakkelijk te onderscheiden, maar Gyllenhaals prestatie krijgt een extra dimensie wanneer beide heren elkaar treffen. Zien we hier echt dezelfde acteur in een dubbelrol?

Enemy is een film bestemd voor fijnproevers. Begrijpt u weinig van het verhaal? Geen nood. Niet alle symbolieken en metaforen zijn rationeel te verklaren. Bewonder het acteerwerk, de voortreffelijke belichting en de spookachtig goede soundtrack. Louter deze elementen staan garant voor een ontdekkingsreis door een wonderlijk fraai filmlandschap.

Enemy