Regie: Paul Verhoeven | Duur: 130 minuten | Taal: Frans | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Voor Elle vertoefde filmmaker Paul Verhoeven (1938) een week lang tussen de Nonnen van Vught. Om zijn Frans op te vijzelen. Die stoomcursus heeft zijn vruchten afgeworpen, want zijn eerste film in tien jaar is een Frans product pur sang dat met veel applaus werd onthaald.

In Elle vertolkt Isabelle Huppert een dame van stand (Michèle Leblanc) die in het nauw wordt gedreven. Aan haar veelzijdige optreden in de film hield de actrice (1953) een Golden Globe en een Oscarnominatie over. Veelzijdig, omdat de frêle Française meerdere rollen in de film speelt. Om te beginnen is ze slachtoffer; in de eerste scène wordt ze thuis namelijk verkracht door een gemaskerde indringer. Elk normaal mens zou hierop aangifte bij de politie doen, maar in plaats daarvan besluit ze zelf achter de dader aan te gaan.

Doorsnee is Michèle dan ook niet, hoewel je dit aan de buitenkant nauwelijks ziet. Direct na de verkrachting gaat ze ijskoud over tot de orde van de dag. Deels uit noodzaak, aangezien haar leven bol staat van de verantwoordelijkheden en zorgen. Behalve directrice van een hip videogamebedrijf is ze ook moeder van een zoon die zijn leven maar moeilijk op de rails krijgt. Daarbij is haar eigen moeder een clownesk figuur en zit haar vader in de cel voor een gruweldaad. Veel personages in Elle zijn dus geestelijk van de leg. Vormt haar aantrekkelijke overbuurman Patrick (Laurent Lafitte) dan een uitzondering? In ieder geval weet hij als enige tot Michèle door te dringen, waarmee hij trouwens direct de geraffineerde verleidster in haar triggert. Het gevolg is een romance die volledig ontspoort wanneer ze op een dag een verbijsterende ontdekking doet.

Elle is een minutieus gemaakte psychothriller waarin Huppert, vloeiend schakelend tussen een rits aan subpersonen, het stralende middelpunt is. Wees voorbereid op de meest bizarre situaties, seksueel expliciete scènes en dialogen die druipen van de zwarte humor. Chapeau voor ‘maître Paul’ die met Elle een sterke comeback maakt.