Regie: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne | Duur: 95 minuten | Taal: Frans | Kijkwijzer: 9 jaar

Camera

Door de economische crisis heeft Sandra (Marion Cotillard) haar ontslag gekregen bij een Belgisch bedrijf dat handelt in zonnepanelen. Alleen wanneer de zestien collega’s van Sandra afzien van een bonus à duizend euro per persoon, kan zij haar baan behouden. Tijdens een stemming heeft de meerderheid echter voor de bonus gekozen, waarmee het pleit lijkt beslecht. Maar collega en vriendin Juliette (Catherine Salée) slaagt erin de baas over te halen op maandagochtend een herstemming te houden. Op aandringen van haar betrokken echtgenoot Manu (Fabrizio Rongione) gaat Sandra vervolgens haar collega’s af om hen op andere gedachten te brengen.

Het Belgische regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne groeiden op in Seraing, een stad in de Waalse provincie Luik. Dit tot armoede vervallen deel van België vormt het toneel in al hun films. Ook in Deux jours, une nuit. De film vertelt het verhaal van de goedwillende werknemer in een wurggreep en is een verkapte aanklacht tegen het kapitalistische systeem. Is het ethisch juist de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsmatige handel en wandel af te schuiven op de gewone man? Wat blijft er over van onze democratische waarden wanneer geld alles bepaalt?

Met bezwaard gemoed begint Sandra aan de rondgang langs haar collega’s. Sterke dialogen zijn het gevolg. Veel collega’s tonen zich begaan met haar lot, maar hebben tegelijkertijd ook financiële eigenbelangen te verdedigen. Ondanks de soms emotionele confrontaties komt de film ingetogen over; de hoofdzakelijk lange scènes ademen een gespannen rust. Realistisch en zonder te moraliseren brengen de gebroeders Dardenne verslag uit van een vrouw die vecht voor haar laatste kans. Cotillard is uitstekend als wanhopige bedelares die zich staande houdt met antidepressiva.

Het sociale drama Deux jours, une nuit draait om actuele thema’s en toont pijnlijk duidelijk dat ook solidariteit een prijskaartje heeft.

Deux jours, une nuit