Regie: Cyril Dion & Mélanie Laurent | Duur: 118 minuten | Taal: Frans, Engels & Fins | Kijkwijzer: AL
De wereldbevolking groeit, natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput en de temperatuur stijgt. Daarbij kan ons ecosysteem het tempo waarin dit gebeurt niet meer aan. Gaan we zo door, dan zijn water, voedsel en brandstof binnenkort schaarse goederen. Met alle gevolgen van dien. Geraakt door dit sombere perspectief besloten filmmakers Cyril Dion en Mélanie Laurent onze planeet over te trekken. Niet met als doel het ecologische, economische en sociale verval in kaart te brengen, maar om pioniers te ontmoeten.
In de VS legt voedsel duizenden kilometers af voordat het op je bord ligt. Overbodig uit te leggen welke zware wissel dit op het milieu trekt. Daarom begint Demain met het landbouwvraagstuk. Ooit van de termen ‘transitiestad’ en ‘permacultuur’ gehoord? In het failliete Detroit, Engelands eerste transitiestadje Totnes en het pittoreske Le Bec-Hellouin (Normandië) schieten zelfvoorzienende gemeenschappen als paddestoelen uit de grond. Gewassen dichter bij de mensen verbouwen, zo simpel is het feitelijk. In onder meer Kopenhagen en Reykjavik zien we vervolgens de integratie van alternatieve energie in het dagelijks leven. Efficiënt, brandschoon en goedkoop. Want de zon en de wind sturen geen factuur.
Daadwerkelijk een circulaire wereld(economie) realiseren betekent ook dat we afscheid moeten nemen van de ziekelijke hang naar groei. En zijn vervuilende motor: fossiele brandstoffen. Een nieuw economisch model is een absolute vereiste. Weg met het door banken gekoesterde monetaire monopolie, met het wurgconcept dat rente heet. Weg met de multinationals die baas zijn over regeringen en sociaal-economische initiatieven op lokaal niveau dwarsbomen. Logisch dat hele volksstammen hierdoor de (politieke) greep op de maatschappij kwijt zijn. Een herdefiniëring van de democratie is dus ook onontbeerlijk. In IJsland en het door het kastenstelsel getekende India hebben burgers de macht teruggepakt. En hoe. De springplank naar al die veranderingen? Wellicht biedt het Finse onderwijsmodel uitkomst.
Het met een César (Franse Oscar) bekroonde Demain voert de kijker in vijf hoofdstukken langs oorden waar mensen zoals u en ik de handen uit de mouwen steken om de aarde leefbaarder te maken. Niet doemdenken maar optimisme, liefdevolle participatie en oplossingsgericht handelen zijn hun drijfveren. Laat je verrassen en inspireren door deze uiterst hoopvolle documentaire over de nieuwe werkelijkheid: samen maakt een wereld van verschil.