Regie: Mike van Diem | Duur: 102 minuten | Taal: Nederlands | Kijkwijzer: 9 jaar

Camera

“Ik zou niemand weten met wie ik liever bijna onder een vrachtwagen was gekomen”, zegt Jacob droogjes tegen Anne. Zijn hilarische opmerking is typerend voor De surprise, een romantische komedie van regisseur Mike van Diem naar het gelijknamige verhaal van Belcampo.

Je kunt er makkelijk zonder benzine komen te staan: op de oprijlaan van het immense landgoed dat Jacob van Zuylen de With (Jeroen van Koningsbrugge) toebehoort. Gelukkig is de schatrijke dertiger van adellijke origine echter niet. Maar wanneer hij Anne de Koning (Georgina Verbaan) ontmoet, wordt hij voor het eerst in zijn leven verliefd. Wel sneu dat beiden kort ervoor een contract zijn aangegaan met een tikje griezelige organisatie die hen naar de andere wereld zal helpen. Een overeenkomst waar ze niet een-twee-drie onderuit kunnen.

Jacob en Anne, twee buitenbeentjes met dezelfde ‘bedrading’, ondanks een totaal verschillende levensloop. De omstandigheden waaronder ze kennismaken zijn het uitgangspunt voor een rits heerlijke gebeurtenissen. Hun spel en wisselwerking zorgen voor een brede glimlach, al is het alleen maar vanwege de zwarte humor.

De strak in het pak gehesen Jacob (een prima van Koningsbrugge) beziet de wereld van achter glas en voelt daardoor niets. De vonk in zijn dorre innerlijk is Anne. Verbaan, obsessieve dramaqueen in Hartenstraat (2014), ontving voor haar optreden in De surprise een Gouden Kalf. Ze speelt erg goed het verlegen meisje, de spirituele dame en een babe met robuuste rijstijl. Verder zien we Jan Decleir in een fijne bijrol als Muller, Jacobs trouwe bediende met een zweem van droefheid. En Henry Goodman als een waardig manager van zijn ‘reisbureau’.

Voor echte liefde hoef je helemaal niet naar de eeuwige jachtvelden. Gelukkig beseffen spiegelbeelden Jacob en Anne dat bijtijds. De surprise, waarmee Oscarwinnaar Mike van Diem trouwens knipoogt naar de thriller The Game (1997) en het prachtige Scent of a Woman (1992), is een geslaagde feelgoodmovie met goed acteerwerk, een verrassend plot en een smaakvolle soundtrack.

De Surprise