Regie: Kenneth Branagh | Duur: 105 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: AL

Camera

Wie de schoen past, trekke hem aan. Betekenis: wie schuldig is mag zich aangesproken voelen. Het spreekwoord zal velen aan Assepoester doen denken, hoewel die arme schat natuurlijk niets te verwijten valt. Bovendien huppelt de schone niet op schoenen rond. In de versie van de Gebroeders Grimm (1815) heeft ze gouden muiltjes van zijde, maar in de verhalenbundel Sprookjes van Moeder de Gans (1697) van de Franse schrijver Charles Perrault zijn ze van glas.

De naam Assepoester komt van het Middelnederlandse werkwoord ‘poesten’ (blazen, hijgen) en verwijst naar degene die het (haard)vuur aanblaast. Door de eeuwen heen is het sprookje door literatoren bewerkt en gebruikt als stof voor opera, ballet en film. Meestal wordt de versie van Perrault aangehouden, zo ook in de Disneyfilm Cinderella.

De levenslustige Ella (Lily James) wordt door haar stiefmoeder (Cate Blanchett) en twee stiefzusjes als sloofje gebruikt. Wanneer het verdriet haar op een dag te machtig wordt, vlucht ze het bos in. Daar ontmoet ze – lekker archetypisch – een knappe prins te paard (Richard Madden). Deze geeft een bal waar alle inwoners van het koninkrijk voor zijn uitgenodigd. Uiteraard wil Ella daarbij aanwezig zijn, maar haar stiefmoeder steekt hier een stokje voor. Met de wijze woorden van haar echte moeder in het achterhoofd en geholpen door een flinke scheut magie trekt de rechtvaardigheid aan het langste eind.

De deugdzame, jonge vrouw die haar eindeloze goedheid beloond ziet worden met een sprookjeshuwelijk. Cinderella is een heerlijke film waarin Cate Blanchett het verbitterde loeder speelt en we in een prachtig bijrolletje Helena Bonham Carter zien als goede fee. Erg fraai is de animatie waarin een pompoen tot koets transformeert, een gans tot koetsier, muizen tot paarden en een hagedis tot lakei. En weer terug. De film scoort ook hoog op het kostuumontwerp, de cinematografie en de muziek. Kortom, genoeg redenen om te zwijmelen. En ja, ze leefden nog lang en gelukkig!

Cinderella