Regie: Adam MacDonald | Duur: 92 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Vanaf enige hoogte in een bos zakt de camera gestaag tot ongeveer een meter boven de grond. Minimalistische muziek gaat over in steeds luider gezoem van vliegen. Cut. Een man stapt uit een lift, met in beide handen een rugzak. Dat hij de lift naar beneden heeft genomen, is symbolisch voor het vervolg van Backcountry.

De film is gebaseerd op gebeurtenissen die zich in september 2005 afspeelden in de Canadese provincie Ontario. Alex (Jeff Roop) en zijn vriendin Jenn (Missy Peregrym) vertrekken op een kampeertrip door de wildernis. Buitenmens Alex wil zijn geliefde Blackfoot Trail laten zien, en vooral het beeldschone meer waaromheen dit pad loopt. Maar wat begint als een idylle, eindigt in een nachtmerrie: ze verdwalen en komen terecht in het territorium van een agressieve zwarte beer.

De kracht van Backcountry zit hem in de goede cameravoering (handheld) en de scherpe montage. Door de vele close-ups is het vrijwel onmogelijk om níét in de huid van de personages te kruipen. Het acteerwerk is daarbij dik in orde. Jeff Roop speelt de zelfverzekerde Alex die zijn vriendin op sleeptouw neemt. Missy Peregrym is erg goed als de gevatte, maar ook wat bevreesde Jenn. Wanneer het duo vreemde vogel Brad (Eric Balfour) tegen het lijf loopt, krijgt hun saamhorigheid een eerste knauw. De dagen erna stapelen de ongunstige voortekens zich op. Irritatie, vertwijfeling en uiteindelijk doodsangst doen de verhoudingen kantelen: in het tweede gedeelte van de film neemt Jenn de regie van Alex over. Bloedstollend is de confrontatie met de beer die, erg slim, lang uit beeld blijft. Pas na 48 minuten hoor je hem voor het eerst aan hun tent snuffelen.

Een stads koppeltje dat van een koude kermis thuiskomt: de survivalthriller Backcountry heeft een bescheiden cast en een eenvoudig plot. Maar technisch gezien steekt hij beregoed in elkaar. Regisseur Adam MacDonald verdient dan ook lof voor zijn eerste speelfilm die negentig minuten lang boeit. Als je tenminste het lef hebt om te blijven kijken.

Backcountry