Regie: Erik Poppe | Duur: 117 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Anders dan de titel wellicht doet vermoeden is A Thousand Times Good Night geen verhaal over hartstochtelijke liefdestaferelen. Integendeel. De openingsscène biedt de kijker een indringende blik in het beroep van hoofdpersoon Rebecca (Juliette Binoche). Ze is gerenommeerd oorlogsfotografe en legt in de Afghaanse hoofdstad Kaboel een zelfmoordaanslag op een markt vast. Haar vastbeslotenheid om hierin tot het uiterste te gaan kost haar bijna het leven.

Terug in Ierland stelt haar man Marcus (Nikolaj Coster-Waldau) haar voor de keuze: gezinsleven of werk. Rebecca kiest aanvankelijk voor het eerste, maar bedenkt zich wanneer ze haar oudste dochter voorstelt samen af te reizen naar Kenia om foto’s te maken in een vluchtelingenkamp. Merkwaardig genoeg stemt Marcus in. In Kenia riskeert Rebecca wederom lijf en leden ten faveure van de heilige kiekjes.

Een geëngageerd fotografe, gedreven door haar woede om ’s werelds verschrikkingen, komt in conflict met haar moederlijke verantwoordelijkheden. Het scenario draait uitsluitend om dit spanningsveld. Rebecca’s dilemma gutst voortdurend van haar gezicht af. Ze slaagt er maar niet in haar dierbaren te overtuigen van haar diep verankerde missie. De toegewijde Marcus – een soort neanderthaler gereïncarneerd als teddybeer – weet op zijn beurt Rebecca niet te bewegen het gezin als prioriteit te stellen. Vrijwel iedere dialoog draait om deze netelige kwestie. Elk preekt echter voor eigen parochie, waardoor enige evolutie niet valt op te tekenen en de film smaakt naar lauwe stamppot zonder spekjes.

Het drama A Thousand Times Good Night komt vrijwel niet uit de verf. Hoe visueel geslaagd Poppes film ook is, de diepgang ontbreekt. Het plot is zo plat als een dubbeltje, de karakters zijn eendimensionaal en de ethische kanten van de oorlogsfotografie blijven onderbelicht. Het is duidelijk dat regisseur Erik Poppe, zelf voormalig oorlogsfotograaf, nogal blikvernauwend te werk is gegaan. Het resultaat is een semi-autobiografisch melodrama met een voorspelbaar einde.