Regie: Ramin Bahrani | Duur: 112 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 12 jaar

Camera

In het op ware feiten gebaseerde 99 Homes komen de pijnlijke gevolgen van financiële crisis aan het licht. De meest kwetsbare slachtoffers van die crisis? De man in de straat. Of beter gezegd: die op straat komt te staan.

Een betalingsachterstand van drie termijnen wordt de werkloze bouwvakker Dennis Nash (Andrew Garfield) fataal. Het ouderlijk huis dat hij met zijn moeder (Laura Dern) en zoontje Connor bewoont, wordt verbeurd verklaard en overgedragen aan de bank. Tevergeefs tekent hij beroep aan, waarop makelaar Nick Carver (Michael Shannon) hem beveelt om op te krassen. Vanaf dat moment zet Dennis alles op alles om zijn huis terug te krijgen. Zelfs als dit betekent dat hij moet werken voor de man die hem tot een armoedig motel veroordeelde.

Rechts in beeld verschijnt het bebloede lichaam van een bewoner die zelfmoord heeft gepleegd. Op de achtergrond een foeterende Nick. De eerste scène zet de toon voor een verhaal met een eenduidig plot, maar dat het aanzien waard is dankzij sterk acteerwerk van zowel Shannon als Garfield. Nick zou je het liefst een doodschop willen verkopen, zo goed speelt Shannon de rol van keurig geklede lijkenpikker wiens intimiderende energie je doet walgen. Op zijn beurt laveert de wanhopige Dennis voortdurend tussen zijn vurige wens en een knagend geweten. Temeer omdat de aandoenlijke vader zijn pact met de duivel lange tijd verzwijgt voor zijn verwanten. Wanneer Nick hem dreigt mee te sleuren in een corrupte vastgoeddeal, barst de bom: 99 Homes eindigt met een ‘straatgevecht’ waarin (eind goed, al goed) de moraal zegeviert.

Huisbewoner en huiseigenaar zijn twee verschillende begrippen, zo leert 99 Homes dat zich in Florida afspeelt. Het intense drama raakt aan de in The Big Short (2015) beschreven praktijken van banken, hypotheekverstrekkers en kredietbeoordelaars, maar zoomt nadrukkelijk in op het leed van de gewone burger als gevolg van die praktijken. Hou je dus vast voor emotionele taferelen in een verwoest hypotheeklandschap waar nog maar één recht telt: dat van de sterkste.

99 Homes