Regie: Dan Trachtenberg | Duur: 103 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: 16 jaar

Camera

Wat als je ergens vastzat en je verteld wordt dat het buiten levensgevaarlijk is, om dan te ontdekken dat het binnen doodeng is? Even Apeldoorn bellen? Zet dat maar uit je hoofd.

10 Cloverfield Lane opent met hoofdpersonage Michelle (Mary Elizabeth Winstead) die driftig een paar spullen verzamelt. Meteen grijpt de muziek van filmcomponist Bear McCreary je bij de keel. Even later zien we Michelle in haar auto zitten. Vervolgens voert regisseur Dan Trachtenberg de spanning op door met licht te spelen: bij duisternis staat de jonge dame moederziel alleen bij een tankstation wanneer de koplampen van een naderende vrachtwagen in beeld komen. Nog geen twee minuten later is het onheil geschied.

De eerste dialoog, na bijna 10 minuten, is er een tussen Michelle en Howard (John Goodman) in een ondergrondse bunker. Michelle denkt ontvoerd te zijn, terwijl Howard beweert haar juist gered te hebben van een apocalyptische aanval. Zijn mening wordt gedeeld door een derde aanwezige: Emmett (John Gallagher Jr.).

Overtuigend acteerwerk, het claustrofobe decor, de uitstekende belichting, geraffineerd camerawerk en een piekfijne montage maken van 10 Cloverfield Lane een thriller om U tegen te zeggen. Vooral Winstead is een openbaring. De Frans aandoende actrice speelt een pittige Michelle die coûte que coûte wil ontsnappen. Ze heeft niet veel tekst, maar haar mimiek en motoriek zijn uitstekend. Goodman is daarbij niet de clichéslechterik, maar een vaderlijke doomsday-prepper waar, zo blijkt gaandeweg, een steekje bij los zit. Elk woord dat hij uitspreekt heeft lading. En voor het welkome vleugje humor zorgt Gallagher Jr.

Is 10 Cloverfield Lane een alienfilm à la Cloverfield (2008)? “Nee”, zegt producer J.J. Abrams terecht. “Het monster is menselijk en huist in dezelfde ruimte als Michelle.” Het verhaal, verteld vanuit één perspectief, boeit van de eerste tot de laatste seconde en kent een verrassende ontknoping. Complimenten voor de pas 35-jarige Dan Trachtenberg die met 10 Cloverfield Lane zijn debuut maakt. Een regisseur om in de gaten te houden, zo trefzeker is zijn werk.

10 Cloverfield Lane